Door Gretchen Vogel 11 maart 2020 12:00
Deze kleine kop, 14 millimeter lang (inclusief de snavel), behoort tot een van de kleinste dinosauriërs ooit gevonden. Het wezen, dat bijna 100 miljoen jaar in barnsteen was begraven, behoorde tot de groep dinosaurussen die moderne vogels voortbracht. Het dier was waarschijnlijk ongeveer zo groot als de bijenkolibrie, de kleinste levende vogel.
Het fossiel, ontdekt in Myanmar , werd Oculudentavis khaungraae gedoopt , of ‘ oogtandvogel ‘. Het heeft grote oogkassen aan de zijkanten van zijn hoofd zoals moderne hagedissen en zijn ogen hebben smalle openingen die invallend licht beperken. Dat is een sterke aanwijzing dat het dier overdag actief was.
De boven- en onderkaken van Oculudentavis zitten vol scherpe tanden – de meest aangetroffen bij elke voorouderlijke vogel – wat impliceert dat het een roofdier was dat waarschijnlijk insecten en andere kleine ongewervelde dieren at , rapporteren onderzoekers vandaag in Nature . Ze denken dat de kleine omvang van de soort een voorbeeld is van ” eilanddwerggroei “, omdat het waarschijnlijk een eilandengroep bewoonde die bestond waar Myanmar nu is.
Zonder de rest van het lichaam kunnen de wetenschappers niet precies zeggen hoe Oculudentavis is gerelateerd aan andere vogelachtige dinosaurussen – of dat het zou kunnen vliegen. Maar ze vermoeden dat het tot een groep relatief primitieve vogels behoort, misschien vergelijkbaar met Archaeopteryx en Jeholornis , soorten die tussen 150 miljoen en 120 miljoen jaar geleden leefden.
Geplaatst in: Paleontologie
doi: 10.1126 / science.abb6706