Door Gretchen Vogel 10 maart 2020 17:30
Kijk goed naar dit stuk gefossiliseerde barnsteen en je ziet iets ongewoons: een kakkerlak die vastzit met zijn eigen ontlasting (pijl).
De vondst, gewonnen uit de rijke amberafzettingen van Myanmar, is 99 miljoen jaar oud. Uitwerpselen van kakkerlakken komen vrij vaak voor in amberkleurige monsters (net als de uitwerpselen van termieten, die hexagonaal zijn in plaats van pelletvormig), maar het is zeldzaam om exemplaren te vinden waarin zowel de afzetting als de ontlasting samen worden bewaard .
In een nieuwe studie, deze maand gepubliceerd in The Science of Nature-Naturwissenschaften , hebben onderzoekers de ontlasting veel beter bekeken dan de meeste wetenschappers hebben gedaan. Hun scatologie heeft zijn vruchten afgeworpen: ze vonden goed bewaarde stuifmeelkorrels, wat bijdroeg aan het bewijs dat kakkerlakken belangrijke bestuivers waren van cycadbomen – degenen die het sap produceerden dat dit ongelukkige wezen opsloot, een familielid van de kakkerlakken van vandaag. Ze vonden ook protozoa en bacteriën in de kak die sterk lijken op micro-organismen die tegenwoordig in de ingewanden van termieten en kakkerlakken voorkomen, wat suggereert dat de symbiose tussen insecten en darmmicroben bijna 100 miljoen jaar teruggaat, zo niet langer.
De wetenschappers hopen dat de vondst andere amberkleurige onderzoekers zal aanmoedigen om niet alleen goed op te letten of er dieren vastzitten, maar ook op hun uitwerpselen.
Geplaatst in: Paleontologie
doi: 10.1126 / science.abb6739