Oude schedel zou een ‘missing link’ kunnen zijn tussen Afrikaanse en Amerikaanse krokodillen

Door Lucy Hicks 23 juli 2020

Een oude krokodillensoort kan nauwe evolutionaire banden hebben met moderne Amerikaanse krokodillen.

In een nieuwe studie onderzochten onderzoekers een 7 miljoen jaar oude krokodilschedel van een oude soort die bekend staat als Crocodylus checchiai (foto). Het fossiel werd oorspronkelijk ontdekt in 1939 in het noorden van Libië. De wetenschappers hopen dat onderzoek naar dit schedel een beter beeld het prehistorische reptiel beter te beschrijven en de relatie met moderne Amerikaanse soorten te verkennen.

Het team gebruikte computertomografie om het fossiel te scannen om de skeletstructuur van het wezen beter te visualiseren. C. checchiai had een lichte bult in het midden van de snuit ,noteren ze vandaag in Scientific Reports . Dit komt niet voor in moderne Afrikaanse krokodillen, maar is wel aanwezig in vier Amerikaanse soorten. Deze anatomische gelijkenis suggereert dat C. checchiai verwant is aan Amerikaanse krokodillen. Dit schedel zou dus zomaar de ontbrekende schakel kunnen zijn tussen moderne Afrikaanse en de Amerikaanse krokodillen.

Voorafgaand aan deze ontdekking was het onduidelijk of krokodillen migreerden van Afrika naar Amerika, of andersom. Gezien het feit dat de schedel minstens 2 miljoen jaar ouder is dan de oudste krokodillenfossielen die in Zuid-Amerika zijn gevonden, stellen de wetenschappers voor dat oude krokodillen afkomstig zijn uit Australië en de omliggende eilanden en door Afrika reisden om Amerika te bereiken.