De museum collectie

Onze collectie is samengesteld uit fossielen, mineralen, gesteenten en zoölogische preparaten.

Deze preparaten kunnen zowel opgezette als in vloeistof geconserveerde zoogdieren, vogels e.d. zijn.

Gebruiksvoorwerpen van mensen uit de steentijd vormen een onderdeel van de collectie.

Deze objecten zijn veelal vervaardigd uit vuursteen (silex) en derhalve ook als zodanig voor ons museum interessant.

Gelet op de relatie met de geologie zijn deze artefacten een deel van onze collectie.

De totale collectie bestaat uit ongeveer 80% fossielen, 10% mineralen/gesteenten en 10% overig.

De objecten uit de collectie zijn veelal afkomstig uit de privéverzamelingen van onze bestuursleden, uit aankopen, uit donaties of door bruikleen verkregen.

We zijn er trots op dat we van alle geologische tijdperken (van Precambrium tot en met het huidige Holoceen) fossielen bezitten.

De objecten zijn voorzien van labels per vitrine gerangschikt.

De labels vermelden herkomst, ouderdom en naam.

Ter ondersteuning zijn bij een aantal deel-exposities ook info-borden aanwezig.

Toen het museum pas geopend was, was het voor onze gasten vaak moeilijk de geologische tijdindelingen op de objectkaartjes te volgen.

Ter verduidelijking hebben we intussen een geologische tijdschaal over de gehele lengte van het museum aangebracht.

We kwamen op het ludieke idee om gekleurde kubusjes bij de objecten in de vitrines te plaatsen.

De kleuren van deze kubusjes komen overeen met de officiële kleuren op de tijdschaal.

Voor het geologische tijdsbesef, was dat voor menigeen een verheldering.

In tijd gemeten overbrug je in ons museum zomaar 3 miljard jaar (tijdsverloop tussen de ouderdom van de eerste eencellige en hedendaagse zoogdier).

Ons kabinet met fossiele vissen afkomstig uit Araripe (Zuid Amerika) is bijzonder spectaculair; zelfs de kleinste details van deze vissen zijn in fossiele vorm bewaard gebleven.

Bij voorkeur exposeren we recent en fossiel materiaal naast elkaar, goede voorbeelden hiervan zijn oesters, de Nautilus, maar ook krabben en krokodillen en schedels van Homo sapiens en zijn vroege voorouders (replica schedel Australopithecus).

Ook kruip-loop en graafsporen (ichnofossielen) laten we zien.

Voorbeelden hiervan zijn pootafdrukken van een sauriër gevonden in de Triasafzettingen van Winterswijk en graafgangen van wormen afkomstig uit het Krijt van Folkstone in Engeland.

Op het gebied van zoogdieren (mammalia) heeft ons museum veel te bieden zoals: een uitgebreide collectie mammoetbotten, bot- en kaakstukken van wolharige neushoorn, holenbeer, paard en zeehond.

Deze objecten zijn veelal afkomstig uit de Noordzee.

In ons mineralenkabinet zijn o.a. zandrozen uit Tunesië, Magnetiet uit Marokko, Malachiet uit Congo en Pyriet uit Peru aanwezig.

Van de diverse gesteentetypen zijn fraaie voorbeelden te zien waaronder: Amphiboliet uit Spanje, Tufsteen uit het Beierse woud, vulkanisch glas uit Sri Lanka en een gletschermolensteen uit Rhenen.

Door eigen ervaring kunnen we bij veel objecten de historische context toelichten; dat maakt ons museum uniek in zijn soort.

Een stereo- en een polarisatiemicroscoop zijn aanwezig om de kleinere fossielen en gesteenteplaatjes nauwkeurig te bekijken.

Het behoud van al dit natuurlijk erfgoed is onze passie.

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe objecten voor uitbreiding van onze collectie.

Onze jaarlijkse expeditie is een belangrijk onderdeel hiervan.

Ons museum beschikt ook over een eigentijdse bibliotheek, waarbij men onder het genot van een kopje koffie of thee zich kan verdiepen in datgene wat men zojuist gezien heeft.

Bij vertrek kan men zijn of haar reactie kwijt in het gastenboek.

Sitemap    –     Privacybeleid    –     Disclaimer
Last Modified: zondag 17 september 2017